Tipuri de certificate de urbanism

Descriem in acest articol tipurile de certificat de urbanism, in functie de scopul pentru care este solicitat catre Primarie sau Consiliul Judetean.

Desi legea nu prevede in mod expres obligativitatea certificatului de urbanism pentru tranzactiile imobiliare a cladirilor si terenurilor, noi recomandam intotdeauna cumparatorilor obtinerea lui, pentru a fi siguri ca ceea ce vor cumpara indeplineste asteptarile lor urbanistice. Spre exemplu, din certificatul de urbanism se poate afla daca un teren este construibil, care este regimul de inaltime si suprafata maxima construibila sau daca un imobil poate fi extins sau supraetajat.

Certificat de urbanism pentru informare

Se solicita, asa cum ii spune si numele, in scop informativ pentru un teren sau un imobil, astfel aflandu-se date juridice, economice si tehnice.

Mai multe detalii in acest articol

Certificat de urbanism pentru construire

Daca vreti sa construiti, obtinerea certificatului de urbanism este primul pas in procesul de obtinere a autorizatiei de construire, asa cum am exemplificat in acest articol. Pe langa datele juridice, economice si tehnice, se vor regasi avizele si acordurile pe care va trebui sa le obtineti in vederea autorizarii. Astfel, sunt mentionate avizele care vor trebui obtinute de la furnizorii de utilitati sau institutii publice, precum si acordurile necesare.

Prin certificatul de urbanism de construire se pot solicita si studii de specialitate, cum ar fi studiu geotehnic, studiu de insorire sau expertiza tehnica.

Indeplinirea tuturor conditiilor din certificatul de urbanism pentru construire este o conditie obligatorie pentru obtinerea autorizatiei de construire.

Certificat de urbanism pentru demolare

Este necesara obtinerea unui certificat de urbanism pentru orice lucrare de demolare a unui imobil, fie ca este partiala sau totala. In cazul in care dupa demolare, se doreste construirea unui imobil nou, atunci se va solicita un singur certificat de urbanism pentru demolare si construire.

Certificat de urbanism pentru operatiuni notariale si cereri in justitie

Este vorba de operatiuni, ca:

  • alipirea sau dezmembrarea terenurilor din/in 3 sau mai multe parcele
  • dezmembrari sau comasari de parcele solicitate in scopul realizarii de lucrari de constructii si de infrastructura
  • constituirea unei servituti de trecere

Operațiunile juridice menționate mai sus, realizate în lipsa certificatului de urbanism, sunt lovite de nulitate.