Obtinerea autorizatiei de construire in 5 pasi

Procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii, prezentata in 5 pasi simpli.

1) Obtinerea certificatului de urbanism

In continutul certificatului de urbanism pentru construire, veti regasi conditionarile urbanistice pe care trebuie sa le respecte viitoarea constructie. Deasemenea, vor fi mentionate avizele si acordurile pe care va trebui sa le obtineti in vederea autorizarii. Vor fi precizate studiile si expertizele tehnice, dupa caz.

2) Emiterea punctului de vedere al autorităţii competente pentru protecţia mediului pentru investiţiile care nu se supun procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului

Desi suna complicat, nu este deloc asa. Trebuie depusa o solicitare la Agentia de Mediu, rezultatul fiind obtinerea unei negatii pentru constructii care nu au un impact negatic asupra mediului.

3) Obtinerea avizelor şi acordurilor

Urmatorul pas este obtinerea avizelor si acordurile mentionate in certificatul de urbanism. Exemple de avize si acorduri:
  • aviz furnizori electricitate, gaz, apa,canalizare
  • aviz Inspectoratul de Stat in Constructii
  • aviz Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta
  • aviz Directia de Sanatate Publica
  • acord mediu
  • acord notarial vecini

4) Elaborarea documentaţiei tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii

Pe scurt, este vorba de intocmirea Proiectului Tehnic de catre un birou de proiectare. Tot aici, vor trebui intocmite studiile si expertizele tehnice solicitate prin certificatul de urbanism pentru construire.

5) Depunerea documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii la autoritatea administraţiei publice competente si emiterea autorizaţiei de construire.