L

  • Lacrimar – Profil situat de-a lungul liniei inferioare a elementelor orizontale de fatada (cornise, brauri, solbancuri, traverse ale ferestrelor etc.), avand o sectiune aleasa astfel incat sa favorizeze formarea si desprinderea picaturilor de apa, impiedicand in acest fel apa de ploaie sa se prelinga pe fatada si sa o murdareasca.
  • LambaParte proeminenta a unei piese de lemn, metal, etc., care se îmbuca în scobitura corespunzatoare a altei piese ( uluc ) pentru a asigura o îmbinare perfecta. Imbinare lamba-uluc sau imbinare nut-feder.
  • Lamba-ulucSistem de imbinare de-a lungul a doua piese, realizat din asocierea unui profil iesit – lamba – cucare este prevazuta una dintre piese, cu un profil intrat – ulucul – apartinand celeilalte piese.
  • Lemn stratificatMaterial asemanator contraplacajului, obtinut prin suprapunerea si incheierea unui numar de foide furnir cu fibrele orientate pe una sau pe mai multe directii, grosimile si orientarile datediferitelor straturi fiind subordonate necesitatilor ce rezulta din conditiile de utilizare alematerialului astfel realizat.
  • LiantMaterial de natura minerala sau organica, cu fluiditate naturala sau adus in stare fluida (prin incalzire, dizolvare, dispersare in apa etc.), care, fiind amestecat cu un material granular mineral sau organic, leaga particulele acestuia prin invelirea lor cu o pelicula de liant care se intareste apoi printr-un proces fizic (racire, uscare) sau chimic (oxidare, carbonare, hidratare).
  • LinoleumMaterial obtinut prin asternerea pe un suport textil sau de hartie a unei paste din pluta macinata,linexim si unele adaosuri: coloranti,stabilizatori etc. Linoleum-ul se livreaza sub forma de suluri,covoare si dale cu suport din tesatura de iuta, destinate pardoselilor si sub forma de tapete cusuport de hartie sau de panza, destinate finisarii peretilor.
  • Lira de dilatatieLira de dilatatie. Bucla prevazuta pe traseul unei conducte prin care circula fluide la temperaturi variate, pentru a compensa prin arcuire dilatarile sau contractiile termice ale conductelor.
  • LoessDepunere consolidata de nisip eolian (purtat de vant).Roca cu porozitate foarte ridicata.Loessurile constitue o categorie caracteristica printre formatiunile sedimentare continentale devarsta cuaternara. Denumirea de loess a fost introdusa inca din 1834 de C. Lyell, provenind din termenul german lose sau loss utilizat in regiunea Rinului cu semnificatia afanat, poros,sfaramicios.
  • LoggieTerasa acoperita, retrasa total sau partial in raport cu planul fatadei unei cladiri.
  • LucarnaFereastra mica, situata in plan vertical, integrata in versantii acoperisurilor.
  • Lucrabilitatea betonului (in stare proaspata) -Indica usurinta punerii in opera a betonului, pastrand din momentul prepararii si pana in momentul turnarii o structura omogena.
  • LuminatorPanou translucid sau transparent care înlocuieste o portiune dintr-un perete, dintr-un plafon sau din învelitoarea unui acoperis în scopul asigurarii iluminarii naturale a unei încaperi.