Certificatul de urbanism este un document emis de autoritatile locale, Primarie sau Consiliu Judetean. Necesitatea obtinerii unui certificat de urbanism intervine atunci cand vrei sa construiesti sau sa demolezi un imobil. Deasemenea, poate fi obtinut si cu scop informativ, pentru a cunoaste caracteristicile juridice si urbanistice ale unui teren.(ex. la cumpararea unui teren). In cazul operatiunilor juridice de alipire/dezmembrare de terenuri sau insituirea unor servituti, este deasemenea necesara obtinerea unui certificat de urbanism.
In functie de tipul solicitarii tale, certificatul de urbanism este de mai multe tipuri:
- Certificat de urbanism pentru Informare
- Certificat de urbanism pentru Construire
- Certificat de urbanism pentru Demolare
- Certificat de urbanism pentru Operatiuni Juridice (vanzari/cumparari imobile, alipiri/dezmembrari terenuri, servituti, etc)
Conform legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism.
Practic, primul pas atunci cand vrei sa construiesti, este obtinerea unui certificat de urbanism. In continutul acestuia vei gasi informatii referitoare la regimul juridic si economic al terenului, precum si conditionarile tehnice pe care viitoarea constructie trebuie sa le respecte.
Pe langa obligatiile titularului certificatului de urbanism, sunt detaliate toate documentele necesare in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Vei regasi o lista ce cuprinde documentatia tehnica intocmita de proiectanti (planuri,memorii), avizele si acordurile, precum si studiile necesare.
Daca ai nevoie de lamuriri pe acest subiect, tot ceea ce trebuie sa faci e sa lasi un comentariu mai jos si iti vom raspunde cu mare drag!