Necesitatea obtinerii unui certificat de urbanism, apare atunci cand te afli intr-una din situatiile de mai jos:
1. Cand vrei sa cumperi un imobil sau teren
Este recomandat sa soliciti un certificat de urbanism pentru informare inainte de realizarea tranzactiei de vanzare-cumparare. Astfel vei putea verifica aspectele juridice, tehnice si urbanistice ale imobilului sau terenului pe care vrei sa il cumperi.
2. Cand doresti sa construiesti o casa sau o alta constructie care necesita obtinerea unei autorizatii de construire (verifica AICI pentru ce lucrari NU este necesara autorizatia de construire)
Certificatul de urbanism este primul pas in demararea proiectarii si edificarii unei case sau a unei constructii. Astfel, se intocmeste o documentatie care sa cuprinda printre altele, detaliile viitoare constructii exemplificate prin planse si memorii tehnice. Rezultatul acestui demers este obtinerea unui certificat de urbanism pentru construire, in care vor fi cuprinse toate conditionarile pe care constructia va trebui sa le respecte. Vor fi mentionate avizele, acordurile si studiile pe care viitorul beneficiar trebuie sa le obtina in vederea autorizarii lucrarilor. Practic, in certificatul de urbanism este reprezentata o lista cu toate avizele necesare (ex.:aviz amplasament Enel, aviz mediu, aviz ISC, etc.)
3. La demolarea unui imobil
Pentru orice demolare a unui imobil sau constructii este obligatorie obtinerea unui certificat de urbanism si ulterior a unei autorizatii de demolare. Conform legii 50/1991, articolul 8, “demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, parţială sau totală, a construcţiilor şi instalaţiilor aferente construcţiilor, a instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, inclusiv elementele de construcţii de susţinere a acestora, închiderea de cariere şi exploatări de suprafaţă şi subterane, precum şi a oricăror amenajări se fac numai pe baza autorizaţiei de desfiinţare obţinute în prealabil de la autorităţi”.
Daca solicitantul va construi o nouă construcţie în locul construcţiilor demolate , se eliberează o singură autorizaţie de construcţie prin care se aprobă atât demolarea construcţiei vechi, cât şi construirea celei noi.
4. Pentru alipirea sau dezmembrarea unui lot de teren
Comasarea sau dezmembrarea terenurilor din/în cel puţin 3 parcele, atrage necesitatea obtinerii unui certificat de urbanism in acest scop.
Desemenea, certificatul de urbanism este obligatoriu in situatia unor dezmembrari sau comasări de parcele solicitate în scopul realizării de lucrări de construcţii şi de infrastructură;
5. La instituirea unui drept de servitute pe un lot de teren
Operaţiunile juridice menţionate mai sus, efectuate în lipsa certificatului de urbanism, sunt lovite de nulitate.
Daca ai nevoie de lamuriri pe acest subiect, tot ceea ce trebuie sa faci e sa lasi un comentariu mai jos si iti vom raspunde cu mare drag!